Fysiotherapie

Vanuit mijn ervaring in de dierenartsenpraktijk, groeide mijn interesse in een meer globale verzorging voor huisdieren. Naast de noodzakelijke klassieke geneeskunde met operaties, medicatie en supplementen, is er volgens mij ook een belangrijke plaats weggelegd voor aanvullende therapieën. Daarom heb ik een bijkomende opleiding gevolgd tot fysiotherapeut.

U kunt hier terecht voor allerlei behandelingen waarover u meer leest op deze pagina. Uiteraard gebeurt elke therapie in samenspraak met uw eigen dierenarts.

Wat doet een fysiotherapeut?

Fysiotherapie bij dieren is het best te vergelijken met kinesitherapie bij mensen. Alleen is fysiotherapie een iets breder begrip. De therapie bestaat steeds uit een combinatie van verschillende technieken op maat van u en uw huisdier. Bij alle gebruikte technieken staat uiteraard het comfort van uw dier voorop.

Waarvoor dient het?

Fysiotherapie is aangewezen bij verschillende acute en chronische aandoeningen zoals revalidatie na een (orthopedische) operatie, artrose of andere oorzaken van spier- en gewrichtspijnen, wondheling, fractuurheling, neurologische revalidatie, maar ook bij begeleiding en training van (toekomstige) sporthonden.

Wat bieden we aan op de praktijk (in een notendop)?

  • Manuele therapie omvat het losmaken van spieren en gewrichten.
  • Lasertherapie heeft een heel breed toepassingsgebied. Zo werkt ontstekingswerend en pijnstillend bij spier- of gewrichtsklachten, maar ook bij oor- of tandvleesontsteking. Daarnaast stimuleert de laser de heling van een uitgebreide of slecht helende wonde.
  • De onderwaterloopband wordt gebruikt voor revalidatie evenals bij sporthonden. Op deze loopband bewegen de dieren automatisch vlotter, met de nodige weerstand voor spieropbouw, maar zonder risico op overbelasten aangezien het water het gewicht van het dier helpt dragen
  • Ultrageluidtherapie en TENS zorgen voor een diepe opwarming en betere doorbloeding van de spieren en weefsels, evenals voor een betere heling na fracturen. Daarnaast werken ze algemeen pijnstillend.
  • Oefenplan. Een van de belangrijkste delen van de fysiotherapie is het uitvoeren van bepaalde oefeningen. Dit helpt bij de revalidatie evenals om toekomstige letsels te voorkomen. Deze oefeningen worden duidelijk uitgelegd op de praktijk en door u verder gezet thuis tussen de sessies door.


Heeft u na het lezen van deze tekst bijkomende vragen of interesse in een van de behandelingen? Neem dan gerust contact op met mij. fysiotherapie kinesitherapie onderwaterloopband hydrotherapie acupunctuur laser